Pianoconcerten in de Japanse Tuin

Van 18 t/m 20 mei 2018 vond de derde editie van de Clingendael Concerten plaats.  Concertpianist Marnix van de Poll gaf in 3 dagen 9 concerten in de prachtige Japanse Tuin in Landgoed Clingendael Den Haag.

Radiojournalist Botte Jellema heeft de pianist en bezoekers geïnterviewd. Samen met een opname van de muziek heeft hij daar een prachtige eenmalige podcast van gemaakt.

Beluister de podcast hier:


In 2017 maakte filmmaker Jefta Varwijk deze prachtige film van de Clingendael Concerten:

Rust en balans

De Clingendael Concerten zijn geënt op het thema “rust en balans in je leven”, een actueel onderwerp. Ontspannen en rust vinden is in Japan onlosmakelijk verbonden met de natuur. En ook muziek kan bijdragen bij het hervinden van balans. Door het natuurelement van de Japanse Tuin te verbinden met (Japanse) muziek wordt een moment gecreëerd dat verbondenheid en inspiratie oplevert voor de bezoekers. Verbonden met zichzelf, verbonden met elkaar.

Programma 2018

1. Komitas, Zes dansen
2. Improvisaties van de pianist.
3. Simeon ten Holt, Natalon in E deel 1.

Partners

  • Gemeente Den Haag.
  • Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.
  • Gravin van Bylandt Stichting.
  • Gemeente Wassenaar.
  • Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.
  • Stichting Simeon ten Holt.
  • That’s Marketing.
  • Evert Snel piano’s & vleugels.

Reacties

Heb het niet droog gehouden. – Mooie interpretatie van Natalon, vriendelijk en melodieus. Kan soms ook rauwer zijn, die van jou is dat niet. – It made my day. – Supermooi, ik heb ervan genoten. – Ik vond de improvisatie het mooist. – Moeder over haar kleine dochter: ze ging huilen toen je klaar was. – Wat ontzettend gaaf! – De vogels doen ook zo mooi mee. – Wat een goede combinatie van gekozen muziek en de prachtige tuin. – Komitas werkt goed in de tuin, mooi gelaagd gespeeld. – Tuinman: de mensen in de tuin zijn rustiger als jij speelt. – Programma is mooi in balans.- Mooi concert, publiek geniet zichtbaar. – De pianist speelt heel rustgevend, zet de noten heel precies aan. Elke noot laat hij klinken. – Fantastisch. Ik werd er stil van. Heel inspirerend. – Ik ging echt naar een stilleven toe.  – Geweldige muziek. – Een pareltje op mijn dag. – Ik was verrast dat het zo stil was. Normaal is het erg druk en praten de mensen heel veel. – De  sereniteit van de tuin wordt door de muziek versterkt.  – De muziek is minimal, rustig, weinig tonen met veel variatie, perfecte match met de Japanse stijl. – Meditatieve muziek is het.  – Ik kom nog vaker terug dit weekend! – Wat fijn, in de stilte daar ontmoet je elkaar.

Poster