Concept

Een locatie theatervoorstelling geïnspireerd op de Japanse theeceremonie. Met storytelling, moderne dans, performance en Japanse (piano)muziek. Een experimentele voorstelling die bezoekers meeneemt op reis door natuurlijk landschap. Een reis naar rust, naar inspiratie en verbinding. In het landschap worden Japans geïnspireerde paviljoens geplaatst, die speciaal voor dit project zijn ontworpen. Architectonische interventies, die de dialoog aangaan met het landschap, de bezoekers en de performance.

Doel

Het traditionele doel van de Japanse theeceremonie is om de geest te bevrijden van alles wat hem bezwaart en belast. Dit doel willen de makers bereiken door rust, verstilling, inspiratie en verbinding na te streven. Zij gaan op zoek naar de universele waarden die ten grondslag liggen aan de theeceremonie. Zoals: leven met aandacht geeft troost en rust. Of: rust als wezenlijk vertrekpunt brengt spanning en ontspanning in balans. Deze waarden vertalen zij naar Westers publiek, in theatrale vorm. De verschillende onderdelen van de theeceremonie krijgen een eigen invulling, in combinatie met performance. Bezoekers ondernemen zo een reis van chaos naar rust. De makers, Westers en Japans, zijn zelf te gast bij de theatrale vorm van de ceremonie, en hebben een dienende rol: samen ondergaan wij de reis.

Makers

  • Marnix van de Poll, pianist en initiatief.
  • Kenzo Kusuda, danser, regisseur.
  • Robin Block, spoken word artist, muzikant.
  • Marjolein Vogels, danser.

Locatie en datum

HITO–IKI zal plaatsvinden in Landgoed Clingendael in de zomer van 2016. Het landgoed is een geweldig mooi natuurgebied tussen Den Haag en Wassenaar met veel duinpartijen, bossen en open vergezichten. Het plaatsen van de paviljoens vormt geen belemmering. En ook is de grootste en mooiste Japanse Tuin in het landgoed gelegen. Zie deze info en wikipedia.

Comité van Creatie

  • Jos Claessens, japanoloog, navigator, consultant en manager Resultis.
  • Marjolein Hins, Strategisch verbinder Q- Search en co-creator The art of Impact.

Comité van Aanbeveling

  • Wim Boot, emeritus hoogleraar Japans.
  • Kris Schiermeier, directeur Japanmuseum SieboldHuis.
  • Paul de Blot SJ,  hoogleraar business spiritualiteit Nyenrode Business Universiteit.
  • Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering Universiteit Utrecht.

Partners

Co-creatie partners gezocht

Bouw samen met ons en draag een steentje bij aan onze samenleving.
Lees er alles over in ons manifest HITO–IKI Co-creatie.pdf.