I’m Listening

Met I’m Listening draait pianist Marnix van de Poll de rollen om. Marnix is toehoorder van bezoekers, die zijn gasten zijn. Hij luistert aandachtig naar elke gast en beantwoordt ieder gesprek rechtstreeks met een muzikale improvisatie.

Luisteren wordt letterlijk tot kunst verheven

In het door beeldend kunstenaar Dré Wapenaar ontworpen Luisterpaviljoen nodigt pianist Marnix van de Poll zijn gasten uit voor een unieke en intieme muzikale dialoog. Een persoonlijk gesprek tussen artiest en bezoeker in een tijd waarin nabijheid juist zo belangrijk is. I’m Listening is een performance in museale context, die luisteren tot kunst verheft.

Je werkelijk gehoord voelen

Vertrekkend vanuit kwetsbaarheid en werkelijk luisteren zonder oordeel zal Marnix in het Luisterpaviljoen doorlopend een-op-een gesprekken voeren met museumbezoekers. Overige aanwezigen kunnen meeluisteren met koptelefoons. Direct na elk gesprek antwoordt Marnix met een vrije improvisatie.

Locaties en data

I’m Listening bestond uit een tour langs de volgende musea in 2022-2023.

  • 4 juni 2022: Atelier Dre Wapenaar – Rotterdam – try-out
  • 11-12 juni 2022: De Hermitage – Amsterdam – première
  • 30-31 juli 2022: Kröller-Müller – Otterlo
  • 17-18 september 2022: Stedelijk Museum – Alkmaar
  • 3-4 december 2022: Bonnefanten – Maastricht
  • 25-26 februari 2023: De Lakenhal – Leiden
  • 1-2 april 2023: Museum More – Gorssel
  • 20-21 mei 2023: Singer – Laren
  • 30 september-1 oktober 2023: Museum Arnhem
  • 21-22 oktober 2023: Buitenplaats Doornburgh – Maarssen

In de media

VPRO Vrije Geluiden op Radio 4 besteedde regelmatig aandacht aan het project:

Wat anderen zeggen

“We waren verrast door onze bezoekers en het gemak waarmee zij zich openstelden, de prachtige intieme gesprekken met Marnix en de unieke muzikale improvisaties die daaruit voortvloeiden. I’m listening voegt een extra dimensie toe aan het museumbezoek die door veel bezoekers positief werd ontvangen!” Sandra Boks, Educator Kröller-Müller Museum.

De improvisatie was een heel speciaal geschenk na de openheid en kwetsbaarheid van het gesprek – Geweldig bedankt voor de waanzinnige improvisatie en de ervaring samen in het paviljoen – Het is heel warm en aangenaam in het paviljoen – Ik voel me veel lichter nu – Door te luisteren naar het gesprek van een ander verandert mijn beleving van tijd – Werkelijk een prachtig cadeau – Het paviljoen voelt als een veilige baarmoeder – Doordat je luistert zonder oordeel, vertel ik meer.

Mede mogelijk gemaakt door

Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting, That’s Mail, Eden Hotels, Piano’s Maene, PR Mansion.

Team

Carolien Beenhakker: productie, Dre Wapenaar: ontwerp en bouw paviljoen, Kim Kooiman: fondsenwerving, Layana Mokoginta: PR, Marnix van de Poll: artistieke en zakelijke leiding, Merel Waagmeester, fotografie, Merle van Overmeir: medewerker techniek, Patrick Spanjer: medewerker techniek, Robert Adriaansen: grafisch ontwerp, Ruben Visser: fotografie.

Bonnefanten 3-4 december 2022

Foto’s: Manor Lux

Kroller-Muller 30-31 juli 2022

Foto’s: Merel Waagmeester

Premiere Hermitage 11-12 juni 2022

Foto’s: Ruben Visser

Affiche

Ontwerp: Loudmouth